Στοματική Υγιεινή

Καλή στοματική υγιεινή

Καλή στοματική υγιεινή σημαίνει σωστό βούρτσισμα των δοντιών, καθαρισμός ανάμεσα στα δόντια με οδοντικό νήμα και καλή διατροφή με την αποφυγή τροφίμων που μπορούν να βλάψουν τα δόντια σας.

Πάνω στα δόντια σας δημιουργείται ένα αόρατο, κολλώδες στρώμα, η πλάκα. Τα μικρόβια της πλάκας διασπούν το άμυλο των τροφών και παράγουν οξέα, που διαλύουν την αδαμαντίνη του δοντιού, προκαλώντας τερηδόνα. Επίσης ερεθίζουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα. Η πλάκα με τα άλατα του σάλιου σκληραίνει και γίνεται πέτρα (τρυγία), προκαλώντας επίσης ουλίτιδα. Η άμυνα σας απέναντι σε όλα αυτά είναι η καλή στοματική υγιεινή.

δόντι με πλάκα και φλεγμονή ούλων

Βούρτσισμα Δοντιών


Το πρώτο και σημαντικότερο για την καλή στοματική υγιεινή είναι το σωστό βούρτσισμα των δοντιών. Αυτό πρέπει να γίνεται τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ. Ιδανικό είναι να βουρτσίζετε μετά από κάθε γεύμα.

Τελείως απαραίτητο θεωρείται το βούρτσισμα πριν κοιμηθείτε, μια και κατά τη διάρκεια του ύπνου μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του σάλιου και η αντιμικροβιακή δράση του.

Σημαντικό στο βούτσισμα είναι να γίνεται με μια οδοντόβουρτσα, που δεν είναι φθαρμένη (δεν έχουν λυγίσει οι τρίχες) και με σωστή τεχνική. Το βιαστικό βούρτσισμα των 30 δευτερολέπτων δεν καθαρίζει, απλά δίνει την αίσθηση φρεσκάδας.

φθαρμένη οδοντόβουρτσα

φθαρμένη οδοντόβουρτσα


Ο σωστός τρόπος βουρτσίσματος των δοντιών


Προσπαθείστε να νοιώσετε τις κινήσεις του χεριού σας και τον τρόπο, που ακουμπά η βούρτσα στα δόντια και κινείται πάνω σ' αυτά. Ακουμπείστε την οδοντόβουρτσα οριζόντια πάνω στα δόντια, δίνοντας της κλίση προς τα ούλα.

Αρχίστε μικρές περιστροφικές κινήσεις, προσπαθώντας να αισθάνεστε κάθε δόντι που καθαρίζετε. Σημαντικό είναι να νοιώθετε ότι οι τρίχες της οδοντόβουρτσας μπαίνουν ελαφρά μέσα στην ουλοδοντική σχισμή (τη σχισμή ανάμεσα στο ούλο και το δόντι). Κάντε γρήγορες, κοφτές κινήσεις επιμένοντας σε κάθε δόντι.

Αφού βουρτσίσετε την εξωτερική επιφάνεια των δοντιών πάνω και κάτω, κάντε το ίδιο και στις γλωσσικές επιφάνειες. Προσοχή στην γλωσσική επιφάνεια των μπροστινών δοντιών πάνω και κάτω. Η οδοντόβουρτσα στα σημεία αυτά τοποθετείται κάθετα κι όχι οριζόντια και οι κινήσεις γίνονται πάνω -κάτω.

Τελευταίες καθαρίζονται οι μασητικές επιφάνειες των δοντιών με κινήσεις μπρος-πίσω. Δώστε έμφαση σε σημεία δύσκολα, όπως στραβά, συνωστισμένα δόντια ή φρονιμίτες που μισο-προβάλλουν από τα ούλα. 

Ο χρόνος που θα χρειαστείτε για ένα σωστό βούρτσισμα είναι γύρω στα 3-4 λεπτά. Οχι λιγότερο. Αν δεν αισθάνεστε ότι τα καταφέρνετε στις σωστές κινήσεις, μπορείτε να αγοράσετε μια καλή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα.


Οδοντικό Νήμα


Το βούρτσισμα, όσο σωστά κι αν γίνεται, δεν μπορεί να καθαρίσει τα σημεία ανάμεσα στα δόντια, εκεί που ακουμπάει το ένα με το άλλο. Είναι κρίσιμα σημεία, απ' όπου ξεκινούν πάρα πολλές τερηδόνες.

Τα μεσοδόντια σημεία μπορεί να καθαρίσει μονάχα το οδοντικό νήμα. Το νήμα μπορει να χρησιμοποιείται μια φορά την ημέρα και ο οδοντίατρος σας θα σας δείξει τον τρόπο χρήσης του.

Αν σας δυσκολεύει να το κρατήσετε με τα δάκτυλα, χρησιμοποιείστε τις εξαιρετικά βολικές λαβές νήματος (στα φαρμακεία). 

οδοντικό νήμα

με το οδοντικό νήμα καθαρίζουμε ανάμεσα στα δόντια


Βουρτσάκια Μεσοδοντίων


Αν το νήμα σας δυσκολεύει πολύ και δεν μπορείτε να συνηθίσετε τη χρήση του, μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά μεσοδόντια βουρτσάκια.

Τα μεσοδόντια βουρτσάκια υπάρχουν σε πολλά διαφορετικά μεγέθη, για μικρότερα ή μεγαλύτερα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια. Τα μεγαλύτερα μεγέθη είναι πολύ χρήσιμα αν υπάρχουν μεγάλα μεσοδόντια διαστήματα ανάμεσα στα δόντια σας, όπως συμβαίνει σε ανθρώπους με περιοδοντίτιδα.

βουρτσακια μεσοδοντιων

βουρτσακια μεσοδοντιων


Αποφύγετε τροφές κολλώδεις ή με πολύ ζάχαρη

Γλυκά, χυμοί και αναψυκτικά με ζάχαρη ή οι κολλώδεις τροφές καταστρέφουν πολύ εύκολα τα δόντια. Η σημασία της καλής διατροφής στην στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική.

SHARE THIS PAGE!

δοντι
Διεύθυνση

Αβέρωφ 25
71201 Ηράκλειο

Τηλέφωνα

Τηλ. 2810 28 39 95